Blogg

Totalt 35 poster
Sida 1 av 7
1 2 3 4 5 6 7
2018-01-14 18:00
Agne

HUR KUL SOM HELST

Julrimmet började:
Gräs, bark, peppar och lime
Nu är det snart time
För blandningen att silas fin
innan den skall blandas med…..

Skulle städa lite i skafferiet igår och hittade påsen som vi fick i julklapp. Började läsa receptet på att göra egen Tonic.
5dl vatten
6cl kinabarkspulver (Borgeby Kryddgård)
1/4dl citronsyra
1/2 apelsin (rivet skal och juice)
1/2 lime (rivet skal och juice)
1/2 citron (rivet skal och juice)
1dl hackat citrongräs
1/2 tsk stött kryddpeppar
1 nypa salt
Agavesirap (3/4dl per deciliter vätska från koket)

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom agavesirap i en kastrull
2. Koka upp
3. Sänk temperaturen och låt sjuda svagt i 20 minuter
4. Sila genom silduk
5. Blanda i 3/4dl agavesirap per deciliter vätska från koket
6. Värm till sirapen löst sig helt
7. Låt tonicen svalna
8. Häll sedan din tonic i lämplig flaska eller………eller vadå?
Receptet ger 7dl tonic som räcker till ca 35 GTs

Gin och Tonic
2cl tonic
5cl gin
6cl sodavatten

Fram med mortel, kniv och skärbräda. Hackade snabbt ner allt och kokade enligt receptet. Silade och hällde i sirapen….lät det svalna….dags för provsmakning…supergott. Man känner igen bitterheten och tonerna från en ”vanlig” tonic men det smakar även sommaräng och mormors kryddskafferi.
Nu är det bara tonic för 30 GTs kvar i flaskan och mitt huvud är lite tungt dag.

 

0 kommentar(er)
2018-01-13 11:30
Anna

Det här med plastväskor, är det så bra för miljön?

Efter diskussioner om plastens påverkan på miljön ställer vi oss frågan om Hinzaväskan är så himla klimatsmart egentligen? Jag har läst någonstans att plastväskor ger 100-320 ggr mindre miljöpåverkan än tygpåsar och mer än 500 ggr mindre miljöpåverkan än plastpåsar.

 

Vad säger Hinza själva?

Hinza tänker och arbetar klimatsmart. Hinzaväskorna tillverkas i Hillerstorp i Småland med omtanke om kvalitet, miljö och arbetsförhållanden. Fabriken är certifierad inom miljö- och kvalitetsledning enligt ISO-9001 och ISO-14001. Genom närheten till fabriken har Hinza kontroll över material och produktion samtidigt som transporterna blir korta.

Green Plastic-varianten av Hinzaväskan är klimatsmart eftersom plasten i väskan har framställts av den förnyelsebara råvaran sockerrör. Att alla Hinzaväskor har lång livslängd och är återvinningsbara, gör att man sparar på ytterligare naturresurser.

Ovan text kommer från Hinzas hemsida.

 

Här följer ett sammandrag från en artikel som tidningen Året Runt publicerade i juni 2017:

Tidningen Året Runt frågade Malin Göransson, Naturskyddsföreningen hur hon ser på det där med plastpåsar jmf med andra påsar. Hon tycker inte man ska byta ut plastpåsarna utan i första hand använda de påsar man har hemma eller välja en annan väska, vilket är det bästa.

Så här säger aktuell forskning om de olika materialens för- och nackdelar:

Plast Nackdelar: De flesta känner nog till att plast skapas av olja. Olja är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast. Om plasten hamnar i haven – vilket 10 procent av alla tusentals miljarder påsar som förbrukas årligen gör – sjunker majoriteten av dem till botten där de aldrig bryts ned och långsamt förgiftar omgivningen. För att inte tala om alla djur som fastnar i och dör av plastskräpet.

Fördelar: Fördelen med plast – för med dagens konsumentbeteende finns det faktiskt en sådan – är att de kräver mindre energi att tillverka och frakta än andra typer av påsar. Så om vi fortsätter att förbruka påsar i samma takt som vi gör i dag kan faktiskt plast vara det bästa alternativet. Men vi bör naturligtvis inte fortsätta på samma slösaktiga sätt.

Papper Nackdelar: Efter beskedet om nya kostnader för plastkassar i butik var det många som menade att butikerna bör tillhandahålla papperskassar i stället, så skulle problemet vara löst. Men det är helt enkelt inte sant. Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Fördelar Papper: De kommer från en förnybar källa. Det bryts också ner och är betydligt mindre skadligt för miljön när de slängs, eller blåser runt i naturen. 

Tyg Nackdelar: Men tyg då, tyg är väl svaret ändå? Nej, tyvärr inte. Både papper och tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är såpass resurskrävande att den måste användas hundratals gånger (det finns undersökningar som visar mellan 131-400) för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.

Fördelar: Däremot, om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

Utöver dessa material finns även bland annat polypropen, som används i Ikeas klassiska kasse Frakta. Det finns också hampa och liknande naturmaterial.

Svaret på frågan om vilken påse som är bäst verkar dock ändå vara: den som används flest gånger. Vi kommer aldrig kunna köpa oss till hållbar konsumtion, det viktigaste är att vi ställer om till ett hållbart beteende, och det kan kräva lite planering. Så som att alltid ha med sig en påse till affären, oavsett vad den är gjort av.

Mina egna funderingar:

Hinzas väskor, som alla är återvinningsbara, och särskilt de som är tillverkade i ”grön” plast, som framställs av sockerrör, måste vara det absolut bästa miljövalet. Hemma hos mig börjar plastpåsar och papperspåsar ta slut. Vi köper de miljövänligaste soppåsarna på rulle och bär maten i Hinzaväskor och de stora kraftiga plastkassarna mataffären säljer. Kanske borde vi hitta stora kassar att sälja här, gjorda i miljövänlig plast med lång livstid som komplement till Hinzaväskorna?

Hur tänker och planerar du kring detta med all plast och att hushålla med naturens resurser?

0 kommentar(er)
2018-01-08 15:45
Anna

Vi gör många dekorationer för att ha på bordet, för en bild på sociala medier (du följer väl oss där?) eller för butiken. På bilden ovan ser du några olika smyckningar vi gjort. Den användbara gröna växten Ruskus ser ut som apelsinblad och är otroligt användbar. Jag bakade kuvertbröd till middagen, och plockade bort 10 stycken som fick pryda bordet, det blev ett roligt samtalsämne! Lime och Ruskus ger en härlig vårkänsla, tycker jag. 

I julas gjorde vi så här: 

Äpplen och Eukalyptus skapar en lite dov, harmonisk känsla. Här hade vi varannan apelsin med hela nejlikor:

Ljusstaken har plats för 10 ljus och har lika många piggar man kan trycka ner saker i om man vill. Så här ser den ut när den är odekorerad:


Enkel, vacker och rustik, eller hur? Hur skulle du dekorera denna? Jag längtar till vårens skira blommor kommer, då ska jag linda dem i ljusstaken!

0 kommentar(er)
2017-12-28 14:00
Anna

Det är något himmelskt med att baka. Många är rädda för det, och självklart kräver det lite träning så man får en känsa för degen, men även om man är nybörjare tycker jag man ska våga sig på att testa dessa baguetter. Hemligheten är en fördeg som på bagarspråk heter poolish. Det innebär att man rör ihop mjöl och pyttelite jäst 12 timmar innan man ska baka. Det är fördegen det. Läs igenom receptet så så kommer du förstå att det är enkelt och smidigt bara man planerar in momenten:
Fördeg/poolish; jäsa 12 timmar, blanda degen; jäsa 1 timma, forma degen; jäsa 3 timmar, snitta och grädda; ca 3 min/plåt 

Baguetter, 6 st små eller 5 st stora

Jag gjorde 6 stycken små. Då får jag plats med 3 på plåten, på tvären. lika långa som kortsidan är

Det här behövs:

1600 g vetemjöl, gärna vetemjöl special 

5 g färsk jäst 

1 liter vatten

45 g salt

Degen kommer väga ca 2,6 kg och om du gör 6 baguetter ska degämnena väga ca 430 g/st. Väg upp dem så får du lika stora bröd. 5 bröd, 520 g/st

Gör så här:

1. Blanda/vispa ihop 1 kg mjöl, vatten och jäst. Täck skålen med plast eller bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 12 timmar. 

2. Nu har poolishen jäst och har massor av bubblor. Nu kan du antingen blanda degen på bordet eller i bakmaskin. Tänk på att den blir  ganska stor. Många bakmaskiner tar inte degar med en liter vatten. Då är bakbordet ett bra alternativ. 

3. På bakbordet: Häll ut 600 g mjöl och blanda i saltet. Gör ett hål i mitten av mjölhögen. Häll smeten i "hålet". Blanda ihop degen och knåda den till den känns fast och släpper bordet. Lägg en bakduk över och låt den jäsa minst 60 minuter. 

4. Dela/väg upp degen i det antal baguetter du bill göra. 

5. Dra försiktigt ut degen till ca 25 cm bredd och rulla ihop den. Lägg på plåt med skarven nedåt. Låt jäsa ca 3 timmar eller tills de känns klara. 

6. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm snittar du baguetterna på längden, lite snett nedåt "under skinnet" :-) men inte för djupt. Snitta inte på tvären. 

7. Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills de fått fin yta och innertemperaturen är minst 98 grader. 

8. Låt svalna!

 

 

 

 

 

 

0 kommentar(er)
2017-12-26 17:00
Anna

Nyårstårta

 

Till att börja med:

Du behöver en tårtring eller springformsring, 18-24 cm
Hård plastfolie, typ overheadfilm som klipps i långa remsor ca 6 cm breda.Tejpa ihop och lägg på insidan av formen.
Ställ formen på ett bakplåtspapper på en liten skärbräda eller plan tallrik.

Förbered en botten i taget.

Digestivebotten

Det här behövs:

100 g digestivekex

50 g smör

Gör så här:

1. Mixa digestivekexen, smält smöret. Blanda.

2. Tryck ut blandningen i formen, lämna 1 cm mellanrum mellan digestivebotten och formen.

3. Ställ i kylen medan Champagnevispen görs.

Champagne och färskostvisp

Det här behövs:

2,5 dl Cava

0,5 dl strösocker, 40 g

5 gelatinblad, blötlagda

500g färskost, typ Philadelphia

1,25 dl strösocker, 100 g

Gör så här:

1. Koka upp Cavan med 0,5 dl socker. Smält i gelatinet. Låt svalna.

2. Vispa färskost och 2,5 dl socker riktigt fluffigt.

3. Blanda ner Cavablandningen, som nu ska vara ljummen.

4. Häll i formen, och ställ därefter i frysen. Låt den stå där över natten.

Hallonmousse

Det här behövs:

2,5 dl hallonpuré

0,5 dl socker

1,25 st gelatinblad

1,75 dl grädde

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen.

2. Koka hallonpurén med sockret, smält i gelatinet. Låt svalna

3. Vispa grädden och blanda ner i hallonpurén.

4. Fyll moussen i tårtringen.

5. Ställ i frysen.

Hallonglasyr

Det här behövs:

1 dl outspädd hallonsaft

1,25 blad gelatinblad, blötlagda

Gör så här:

1. Värm upp hallonsaften och blanda ner gelatinet.

2. Låt svalna

3. Ta upp den frysta tårtan och häll över glacen.

4. Ställ tårtan i kylen tills den ska ätas

Dekoration

Det här behövs:

Bär och sockerkulor

Gör så här:

1. Placera tårtan på fatet, ta bort tårtringen och därefter plasten.

2. Dekorera tårtan

 

Nedan bild från vänster: 

Digestivebotten, Champagnevisp och Hallonmousse

 

 

 

 

0 kommentar(er)
Totalt 35 poster
Sida 1 av 7
1 2 3 4 5 6 7