Blogg

Totalt 46 poster
Sida 1 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2019-06-19 06:17
Anne

 

Tårtan som är precis sådär enkel och god som bara en sommartårta kan vara. När sött möter syrligt, choklad, grädde och på toppen massor av färska svenska jordgubbar - MUMS! 

 

Sommarens tårta

Välj om du vill göra den från grunden eller ta genvägen med färdiga bottnar och lemoncurd, hur du än gör kommer det bli succé!

Det här behövs:

1 förp tårtbottnar (eller baka egna, se recept längre ner)
Fyllning 1
200 g naturell philadelphiaost
1 dl lemon curd (göra egen, se recept längre ner)
Fyllning 2
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Garnering
2 dl vispgrädde
Minst 1 l jordgubbar
50 g mjölkchoklad (riven)

Gör så här: 

1. Fyllning 1: Vispa färskost och lemon curd tjockt.

2. Fyllning 2: Smält mjölkchoklad i på låg effekt, ca 500W, i mikron, vispa grädden fluffig, blanda.

3. Bred fyllningarna på bottnarna och lägg ihop. 

4. Garnera: Täck tårtan med vispad grädde, strö över riven mjölkchoklad och lägg på med jordgubbar.

 

Sockerkaka till botten - baka själv

Det här behövs:

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 
smör till formen
ströbröd till formen

Gör så här:

1. Vispa ägg och strösocker.

2. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken.

4. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd.

5. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka.

6. Låt den svalna på ett galler

7. Dela tårtbotten i tre lager.

 

Lemon Curd - gör egen

 

Det här behövs:

1 dl citronsaft från pressad citrom
1 dl strösocker
2 ägg 
1 äggula 
60 g osaltat smör

Gör så här: 

1. Blanda ägg och äggula i en bunke.

2. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. 

3. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna.

4. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd.

5. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.

  

Källor: Sockerkaksbotten; Leila Lindholm, Lemon Curd; Roy Fares, ICA; tårtinspiration

 

Tårtfatet på bilden är privat, men nedan hittar du fina produkter sommarens fester i vårt sortiment!
/Anne

0 kommentar(er)
2019-01-16 00:00
Anna

Kärleken till trädgård och en saknad av produkter som var funktionella, snygga och fräcka lade grunden till företaget ELDgarden som startade 2006. 

Man skapar trädgårdsdekorationer och växtstöd som blir ett med naturen. Lekfullhet, harmoni och lust är några viktiga ledord som de arbetar efter, men skönhet är också viktigt i deras sortiment.

ELDgarden vill att produkterna ska samspela med trädgårdens naturliga krafter, som t ex marschallhållare som sprider sitt vackra ljus i mörkret.  Deras formgivning samspelar med naturliga krafter och de kombinerar gärna rustika material såsom slitstark betong, rostigt järn och patinerad zink.

I sortimentet hitttar du fågelbad, dekorationer, marschallhålare och mycket mer. 

 


.

2019-01-10 00:00
Anne

Lagar du mat med ogräs? Vi har massor i trädgården och det är en ständig kamp att hålla det i schack, men nu är perfekta tidpunkten att lägga tid på rensning och vad passar då inte bättre än att laga en god paj! 

Vi lagar sällan mat med ogräs, utom nässelsoppa under tidig vår. För många år sedan lagade jag en sås med kirskål, men intresset väcktes inte då. Vi har kirskål i vår trädgård som vi vill bli av med, och varför inte äta upp den?

Kirskålspaj med fetaost och rödbetor
Det här behövs:
Pajdeg: 3,5 dl mjöl (vete eller graham)
2 tsk bakpulver
50 g smör i bitar
0,5 dl rapsolja
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 stora ägg (eller 4 små)
5 dl mjölk (ev hälften grädde)
150 g riven smakrik ost
salt och peppar
150 g purjolök
150 g fetaost
300 g färska kokta rödbetor
50 g kirskål


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda pajdegen, ta i vattnet sist. Detta kan göras för hand eller i matberedare
3. Tryck ut degen i en form. Vi hade en springform med löstagbar kant, men en pajform eller annan ugnsform går också bra
4. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Det ska vara ganska salt då grönsakerna behöver sin del. Tillsätt osten.
5. Skär purjon i strimlor, dela fetaosten och de kokta rödbetorna i bitar. Hacka kirskålen.
6. Varva fyllningen i pajskalet 7. Grädda till pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat, 30-45 min. Täck ev en aluminiumfolie mot slutet så att den inte bränns. Vi serverade med en blandad grön sallad.
Receptet på pajdegen kommer ursprungligen från boken ”Cranks bästa recept” och har blivit en favorit då den inte behöver förgräddas och blir riktigt lätt och frasig.

0 kommentar(er)
2018-09-19 00:00
Agne

Danska Nordal har lyckats krydda klassisk dansk design med orientaliska influenser. Stilen är orginell och tillför en känsla av lyx. 

Produkterna är prisvärda, funktionella och praktiska - ja, man får mycket för pengarna!

Materialvalen är allt från glas, metall till återvunnet trä. 

Med en gemensam passion för färger, former och estetik driver de tre syskon Signe Nordal Madsen, Mads Nordal Petersen och Emil Nordal företaget danska Nordal, grundat av sin far 1991.

Du hittar danska Nordals sortiment här!

 

 

 

0 kommentar(er)
2018-04-26 11:00
Anna

Välkommen med Champagne!

Du hittar många fina dekorationer till din fest och ditt bröllop hos oss! Fjärilar, fåglar, ljusslingan pärla, champagnekyl och kandelaber är bara en del. 

 

 

Det dukade bordet

 

Blomsterarrangemang

Nu kan du enkelt göra egna mini-arrangemang med blommor hemma. Det blir en otroligt fin bordsdekoration vid bröllop och fest!
Den lilla oasis-bollen sitter fast på en plastplatta och har fästen så du kan enkelt sätta fast den på en ljusstake som vi gjort på bilden ovan. Du hittar den här.
Så här gör du: Lägg dekorationsbollen i vatten i ca 1 timma. Tryck inte. Fäst den sedan på platsen den ska vara, tex en ljusstake eller lägg den på ett fat eller något annat du tycker om. Tryck i de blommor eller annat du vill dekorera med. Vi har använt blandade blommor och murgröna. 
Det går också bra att sätta den på en flaska som på bilden ovan. 
Vi har även dekorerat med fåglar i vitt och guld. Fåglarna hittar du här.

Champagnekyl

Servera kylda drycker i en champagneskål! Champagnekylaren i bronze är tung och gedigen. Du hittar den här

Kandelabrar

Klassiska kandelabrar passar fantastiskt fint in i en festdukning, och särskilt till bröllop. Det finns med 5 armar, 3 armar och ljusstake i samma klassiska stil. 

Ljusslingor

Ljusslinga pärla, i silver eller i koppar  förhöjer alla dukningar och skapar stämning!

Fjärilar i trollhassel 

Vi dekorerar bordet med skira, vackra fjärilar i kvistar. De finns i vitt, blått och rosa.

 

Ljushjärtat och roshjärtat 

 

 

En fin tradition till bröllopsfesten är ”ljushjärtat”. Det är en sånglek där man låter ljus vandra från hand till hand ända till brudparet som sätter de brinnande ljusen i hjärtat. 

Du kan enkelt tillverka ett hjärta själv: Såga ut ett stort hjärta i MDF eller spånskiva. Borra hål för ljusen i hjärtat, lika många hål som du har bröllopsgäster, eller så många gäster som ska tända ljus. Att måla och dekorera hjärtat till brudparet, och uppmana dem att plocka fram det varje bröllopsdag för att minnas är en fin gest. Tänk på att inte sätta ljushålen för tätt. Bilden ovan är lånad från Liljeholmen.

Man lägger förslagsvis hjärtat framför brudparet och när sången börjar tänder alla ett ljus och skickar dem en och en till brudparet som sätter dem i hjärtat. Om man är många gäster kan man låta varannan gäst få en tändsticksask istället och så får de tända sin grannes ljus, då går det åt hälften så många. 

Ljussången:

Melodi: Jag tror på sommaren

Vi tror, vi tror på kärleken
vi ser att ni har fångat den.
Vi samlas här till glädjens fest
där Amour själv är huvudgäst.
Nu släkt och vänner kommit har
för xx och xx har blivit par.
För i vår kyrka just idag
så sa de till varandra JA!

(paus medan vi tänder ljusen....
nu sjunger vi igen.)

En underlig present de fått
vad är nu det ni undrar smått.
Jo tänd Ert ljus och låt det gå
fram mot vårt brudpar, festens två.
Så binder vi en minneskrans
här i de klara flammors dans
och önskar att Ert liv får chans
att alltid ståla uti glans.

(nynna och gnola melodin tills alla ljus nått brudparet, sedan sjunger vi igen..)

Vi tror, vi tror på kärleken
vi ser att ni ha fångat den.
Av våra ljus ett hjärta blitt
som xx och xx tillsammans smitt.
När vardagen den tränger på
med himmel som ibland blir grå.
Stanna upp, ni TVÅ, ett litet tag
Minns ljusen på er bröllopsdag!

Ett annat alternativ till ljusleken är att man byter ut ljusen mot rosor. Använd då ett oasishjärta som du förbereder med en "ram" av murgröna och brudslöja, som ovan. Låt sedan kortskaftade rosor dekorera varje tallrik, och när "ljussången" eller vi kanske ska kalla den rossången börjar skickan man rososrna en och en till brudparet som sticker ner dem i hjärtat. Detta kan sedan torkas och sparas en tid.  Vi har lånat bilder på dekorerat hjärta här, och här finns hjärtat att köpa. 

  

0 kommentar(er)
Totalt 46 poster
Sida 1 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10