Blogg

  • 2019-09-04:
  • 2019-07-01:
    2 kommentar(er)
  • 2019-01-10:
    0 kommentar(er)
  • 2018-12-10:
    0 kommentar(er)
  • 2018-09-19:
    0 kommentar(er)
Totalt 46 poster
Sida 1 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2019-09-04 00:00
Anne

Det märks att det är svamptider. Kanske blir det lite tjatigt med bilder på svamp hela tiden, men jag kan bara inte låta bli att dela med mig av denna läckra rätt serverad på skifferplattor.

I helgen hade vi gäster och jag ville gärna de skulle tycka till om våra svampinläggningar som vi skrev om här. Favoriten blev genast den med koriander, även om båda smakades av med förtjusning.

För att få den i ett sammanhang serverade vi en rumsvarm getost med inlagd svamp och rostade solrosfrön. Det blev ljuvligt gott! Denna enkla rätt kan man variera i oändlighet.

Skiffer är tacksamt att servera mat på. Det ger ett proffsigt intryck och maten kommer till sin rätt.

Vi har två mycket prisvärda modeller i sortimentet. En extra bra deal är att köpa 4 och betala för 3!

2019-07-01 00:00
Anne

Kärleken till trädgård och en saknad av produkter som var funktionella, snygga och fräcka lade grunden till företaget ELDgarden som startade 2006. 

Man skapar trädgårdsdekorationer och växtstöd som blir ett med naturen. Lekfullhet, harmoni och lust är några viktiga ledord som de arbetar efter, men skönhet är också viktigt i deras sortiment.

ELDgarden vill att produkterna ska samspela med trädgårdens naturliga krafter, som t ex marschallhållare som sprider sitt vackra ljus i mörkret.  Deras formgivning samspelar med naturliga krafter och de kombinerar gärna rustika material såsom slitstark betong, rostigt järn och patinerad zink.

I sortimentet hitttar du fågelbad, dekorationer, marschallhålare och mycket mer. 

 


.

2019-01-10 00:00
Anne

Lagar du mat med ogräs? Vi har massor i trädgården och det är en ständig kamp att hålla det i schack, men nu är perfekta tidpunkten att lägga tid på rensning och vad passar då inte bättre än att laga en god paj! 

Vi lagar sällan mat med ogräs, utom nässelsoppa under tidig vår. För många år sedan lagade jag en sås med kirskål, men intresset väcktes inte då. Vi har kirskål i vår trädgård som vi vill bli av med, och varför inte äta upp den?

Kirskålspaj med fetaost och rödbetor
Det här behövs:
Pajdeg: 3,5 dl mjöl (vete eller graham)
2 tsk bakpulver
50 g smör i bitar
0,5 dl rapsolja
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 stora ägg (eller 4 små)
5 dl mjölk (ev hälften grädde)
150 g riven smakrik ost
salt och peppar
150 g purjolök
150 g fetaost
300 g färska kokta rödbetor
50 g kirskål


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda pajdegen, ta i vattnet sist. Detta kan göras för hand eller i matberedare
3. Tryck ut degen i en form. Vi hade en springform med löstagbar kant, men en pajform eller annan ugnsform går också bra
4. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Det ska vara ganska salt då grönsakerna behöver sin del. Tillsätt osten.
5. Skär purjon i strimlor, dela fetaosten och de kokta rödbetorna i bitar. Hacka kirskålen.
6. Varva fyllningen i pajskalet 7. Grädda till pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat, 30-45 min. Täck ev en aluminiumfolie mot slutet så att den inte bränns. Vi serverade med en blandad grön sallad.
Receptet på pajdegen kommer ursprungligen från boken ”Cranks bästa recept” och har blivit en favorit då den inte behöver förgräddas och blir riktigt lätt och frasig.

0 kommentar(er)
2018-12-10 00:00
Anne

 

Tårtan som är precis sådär enkel och god som bara en sommartårta kan vara. När sött möter syrligt, choklad, grädde och på toppen massor av färska svenska jordgubbar - MUMS! 

 

Sommarens tårta

Välj om du vill göra den från grunden eller ta genvägen med färdiga bottnar och lemoncurd, hur du än gör kommer det bli succé!

Det här behövs:

1 förp tårtbottnar (eller baka egna, se recept längre ner)
Fyllning 1
200 g naturell philadelphiaost
1 dl lemon curd (göra egen, se recept längre ner)
Fyllning 2
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Garnering
2 dl vispgrädde
Minst 1 l jordgubbar
50 g mjölkchoklad (riven)

Gör så här: 

1. Fyllning 1: Vispa färskost och lemon curd tjockt.

2. Fyllning 2: Smält mjölkchoklad i på låg effekt, ca 500W, i mikron, vispa grädden fluffig, blanda.

3. Bred fyllningarna på bottnarna och lägg ihop. 

4. Garnera: Täck tårtan med vispad grädde, strö över riven mjölkchoklad och lägg på med jordgubbar.

 

Sockerkaka till botten - baka själv

Det här behövs:

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 
smör till formen
ströbröd till formen

Gör så här:

1. Vispa ägg och strösocker.

2. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken.

4. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd.

5. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka.

6. Låt den svalna på ett galler

7. Dela tårtbotten i tre lager.

 

Lemon Curd - gör egen

 

Det här behövs:

1 dl citronsaft från pressad citrom
1 dl strösocker
2 ägg 
1 äggula 
60 g osaltat smör

Gör så här: 

1. Blanda ägg och äggula i en bunke.

2. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. 

3. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna.

4. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd.

5. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.

  

Källor: Sockerkaksbotten; Leila Lindholm, Lemon Curd; Roy Fares, ICA; tårtinspiration

 

Tårtfatet på bilden är privat, men nedan hittar du fina produkter sommarens fester i vårt sortiment!
/Anne

0 kommentar(er)
2018-09-19 00:00
Agne

Danska Nordal har lyckats krydda klassisk dansk design med orientaliska influenser. Stilen är orginell och tillför en känsla av lyx. 

Produkterna är prisvärda, funktionella och praktiska - ja, man får mycket för pengarna!

Materialvalen är allt från glas, metall till återvunnet trä. 

Med en gemensam passion för färger, former och estetik driver de tre syskon Signe Nordal Madsen, Mads Nordal Petersen och Emil Nordal företaget danska Nordal, grundat av sin far 1991.

Du hittar danska Nordals sortiment här!

 

 

 

0 kommentar(er)
Totalt 46 poster
Sida 1 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10