Blogg

Totalt 44 poster
Sida 1 av 9
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2018-06-09 12:20
Anna

 

 

Tårtan som är precis sådär enkel och god som bara en sommartårta kan vara. När sött möter syrligt, choklad, grädde och på toppen massor av färska svenska jordgubbar - MUMS! 

 

Sommarens tårta

Välj om du vill göra den från grunden eller ta genvägen med färdiga bottnar och lemoncurd, hur du än gör kommer det bli succé!

Det här behövs:

1 förp tårtbottnar (eller baka egna, se recept längre ner)
Fyllning 1
200 g naturell philadelphiaost
1 dl lemon curd (göra egen, se recept längre ner)
Fyllning 2
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Garnering
2 dl vispgrädde
Minst 1 l jordgubbar
50 g mjölkchoklad (riven)

Gör så här: 

1. Fyllning 1: Vispa färskost och lemon curd tjockt.

2. Fyllning 2: Smält mjölkchoklad i på låg effekt, ca 500W, i mikron, vispa grädden fluffig, blanda.

3. Bred fyllningarna på bottnarna och lägg ihop. 

4. Garnera: Täck tårtan med vispad grädde, strö över riven mjölkchoklad och lägg på med jordgubbar.

 

Sockerkaka till botten - baka själv

Det här behövs:

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 
smör till formen
ströbröd till formen

Gör så här:

1. Vispa ägg och strösocker.

2. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken.

4. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd.

5. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka.

6. Låt den svalna på ett galler

7. Dela tårtbotten i tre lager.

 

Lemon Curd - gör egen

 

Det här behövs:

1 dl citronsaft från pressad citrom
1 dl strösocker
2 ägg 
1 äggula 
60 g osaltat smör

Gör så här: 

1. Blanda ägg och äggula i en bunke.

2. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. 

3. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna.

4. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd.

5. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.

  

Källor: Sockerkaksbotten; Leila Lindholm, Lemon Curd; Roy Fares, ICA; tårtinspiration

 

0 kommentar(er)
2018-04-26 11:00
Anna

Välkommen med Champagne!

Du hittar många fina dekorationer till din fest och ditt bröllop hos oss! Fjärilar, fåglar, ljusslingan pärla, champagnekyl och kandelaber är bara en del. 

 

 

Det dukade bordet

 

Blomsterarrangemang

Nu kan du enkelt göra egna mini-arrangemang med blommor hemma. Det blir en otroligt fin bordsdekoration vid bröllop och fest!
Den lilla oasis-bollen sitter fast på en plastplatta och har fästen så du kan enkelt sätta fast den på en ljusstake som vi gjort på bilden ovan. Du hittar den här.
Så här gör du: Lägg dekorationsbollen i vatten i ca 1 timma. Tryck inte. Fäst den sedan på platsen den ska vara, tex en ljusstake eller lägg den på ett fat eller något annat du tycker om. Tryck i de blommor eller annat du vill dekorera med. Vi har använt blandade blommor och murgröna. 
Det går också bra att sätta den på en flaska som på bilden ovan. 
Vi har även dekorerat med fåglar i vitt och guld. Fåglarna hittar du här.

Champagnekyl

Servera kylda drycker i en champagneskål! Champagnekylaren i bronze är tung och gedigen. Du hittar den här

Kandelabrar

Klassiska kandelabrar passar fantastiskt fint in i en festdukning, och särskilt till bröllop. Det finns med 5 armar, 3 armar och ljusstake i samma klassiska stil. 

Ljusslingor

Ljusslinga pärla, i silver eller i koppar  förhöjer alla dukningar och skapar stämning!

Fjärilar i trollhassel 

Vi dekorerar bordet med skira, vackra fjärilar i kvistar. De finns i vitt, blått och rosa.

 

Ljushjärtat och roshjärtat 

 

 

En fin tradition till bröllopsfesten är ”ljushjärtat”. Det är en sånglek där man låter ljus vandra från hand till hand ända till brudparet som sätter de brinnande ljusen i hjärtat. 

Du kan enkelt tillverka ett hjärta själv: Såga ut ett stort hjärta i MDF eller spånskiva. Borra hål för ljusen i hjärtat, lika många hål som du har bröllopsgäster, eller så många gäster som ska tända ljus. Att måla och dekorera hjärtat till brudparet, och uppmana dem att plocka fram det varje bröllopsdag för att minnas är en fin gest. Tänk på att inte sätta ljushålen för tätt. Bilden ovan är lånad från Liljeholmen.

Man lägger förslagsvis hjärtat framför brudparet och när sången börjar tänder alla ett ljus och skickar dem en och en till brudparet som sätter dem i hjärtat. Om man är många gäster kan man låta varannan gäst få en tändsticksask istället och så får de tända sin grannes ljus, då går det åt hälften så många. 

Ljussången:

Melodi: Jag tror på sommaren

Vi tror, vi tror på kärleken
vi ser att ni har fångat den.
Vi samlas här till glädjens fest
där Amour själv är huvudgäst.
Nu släkt och vänner kommit har
för xx och xx har blivit par.
För i vår kyrka just idag
så sa de till varandra JA!

(paus medan vi tänder ljusen....
nu sjunger vi igen.)

En underlig present de fått
vad är nu det ni undrar smått.
Jo tänd Ert ljus och låt det gå
fram mot vårt brudpar, festens två.
Så binder vi en minneskrans
här i de klara flammors dans
och önskar att Ert liv får chans
att alltid ståla uti glans.

(nynna och gnola melodin tills alla ljus nått brudparet, sedan sjunger vi igen..)

Vi tror, vi tror på kärleken
vi ser att ni ha fångat den.
Av våra ljus ett hjärta blitt
som xx och xx tillsammans smitt.
När vardagen den tränger på
med himmel som ibland blir grå.
Stanna upp, ni TVÅ, ett litet tag
Minns ljusen på er bröllopsdag!

Ett annat alternativ till ljusleken är att man byter ut ljusen mot rosor. Använd då ett oasishjärta som du förbereder med en "ram" av murgröna och brudslöja, som ovan. Låt sedan kortskaftade rosor dekorera varje tallrik, och när "ljussången" eller vi kanske ska kalla den rossången börjar skickan man rososrna en och en till brudparet som sticker ner dem i hjärtat. Detta kan sedan torkas och sparas en tid.  Vi har lånat bilder på dekorerat hjärta här, och här finns hjärtat att köpa. 

  

0 kommentar(er)
2018-04-09 15:00
Agne

Gör du som jag, grillar året runt? Det sliter på grillen och utrustningen, men det är det värt! Nu kommer dock årstiderna då det blir lättare och vi grillar ännu mer än under vinterhalvåret. På bilden ovan ser du kanvasförkläde, grytvante och grytlapp med lägerdetaljer från Top Drawer. De har helt suverän kvalitet och passform på sin produkter - de är riktigt bra! Grillverktygen är i gediget rostfritt stål och kommer från tyska Wüsthof, precis som Santokukniven
Jag tände ett rustikt utomhusljus som har en brinntid på ca 25 timmar. Det skapar stämning och när ljuset brunnit ut kan man använda den som kruka.

Här, på bilden ovan, syns detaljerna på förklädena riktigt bra. Det till vänster och i mitten är Top Drawer. Det till höger är ett skinnförkkläde från tyska LeatherDE av vegetabiliskt garvat skinn i kraftig kvalitet.  Det finns i färgerna cognac och svart.

Kryddkvarnarna från William Bounds är de bästa och snyggaste jag sett! De har ett kanonpris just nu, så det är läge att ta en extra titt på dem. Vi har tidigare skrivit om dem i bloggen här.

Om du vill titta mer på kampanjprodukter som har med vår och grilltid att höra hittar du dem här

Njut av vår och grill! 

/Agne

 

 

 

 

 

0 kommentar(er)
2018-04-08 10:00
Anna

Intresset för surdegsbröd är stort, och starten av en ny era i livet kan mycket väl vara när man får en burk surdeg. Det är en tid av glädje, frustration och kreativitet. Iallafall om du frågar mig. 

Mitt intresse för att baka surdeg startade 2009. Jag började med enkla recept med ett uns jäst i. Det underlättar. I många surdegsbakares ordföråd är jäst ett skällsord, men det ska du inte bry dig om. Allting har sin tid, och att baka med endast surdeg är ganska svårt. 

 

Hur du tar hand om din surdegsgrund

 

Förvara den i kylen och mata den minst en gång per vecka. Den behöver ny kraft för att leva. Det är inte supernoga hur du matar med riktlinjerna är dessa:

Rågsur: ca 1 dl vatten och 0,5 dl mjöl.Vetesur: ca 1 dl vatten och 1 dl mjöl

Jag har ett par deciliter av vardera i burkar i kylen. Konsistensen ska vara lite tjockare är filmjölk.

Om den stått för länge och ser lite grå ut. Häll av och spara någon deciliter, fyll på med vatten och mjöl. Ställ den utanför kylen ett par timmar, sedan in i kylen igen. Då kommer den igång igen.

Nedan finns recept på ett enkelt bröd. Principen när man väcker upp den sovande surdegsgrunden efter förvaring i kylen är alltid samma, dvs, man blandar mjöl och vatten till en filmjölksliknande koncistens och låter den stå på bänken tills den bubblar och doftar friskt och syrligt. 

 

Enkelt rågsurdegsbröd (2 bröd)

 

Ta ut surdegsgrunden från kylen, och blanda ihop:

125 g rågsurdegsgrund

125 g rågmjöl

250 g vatten

Lägg plast över bunken och låt detta stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.

Efter ca 12 timmar gör man degen:

400 g utav blandningen från morgonen (resten sätter man i kylen och spar till nästa bak)

500 g kallt vatten

500 g vetemjöl special

450 g rågsikt

20 g salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör i degblandare i 10 minuter. Tillsätt salt, kör ytterligare 2 minuter.

Ta fram en rymlig bunke eller plastlåda. Häll lite olja, tex rapsolja i botten, och lägg därefter i degen. Vik ihop degen från varje ”hörn” och lägg skarven nedåt. Täck med plast eller lock. Ställ degen att jäsa 4-12 timmar, beroende värmen eller kylan i rummet

Vik gärna ihop degen ett par gånger under jästiden. Den mår bra av att tryckas ihop och spännas upp (av vikningen)

Baka ut och jäsa i korg eller handduk

Dela degen i två. Rulla dem genom att spänna upp ytan och lägga skarven nedåt. Låt dem ligga på bänken i 5 minuter. Mjöla 2 jäskorgar eller en handduk att jäsa i. Spänn upp degen ännu en gång. Lägg dem i korgarna eller i uppvika handdukar. Du kan välja utseende på brödet beroende på om du lägger skarven upp eller ned.

Grädda

Sätt ugnen på högsta temperatur, ofta 250°C, ställ in en plåt ganska långt ner i ugnen, eller lägg in en baksten om du har en sådan.

När ugnen är varm. Ta ut plåten, mjöla den, vält över bröden (nu kan man snitta dem om man vill). Sätt in i ugnen, spruta gärna vatten i ugnen för att få ånga. Baka på hög temperatur i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 225°C, öppna ugnsluckan och vädra lite. Baka bröden till innertemperaturen är minst 98°C.

Så här, till vänter, kan en vetesurdeg se ut. Till höger är en levain, en vetesurdeg som jäst i omgångar och nu är redo att bakas på:

Jag jäser ofta i jäskorgar, som nedan. Dessa mjölas noga, degen läggs i och när den jäst välter man ur brödet och gräddar det. 

 

 

Detta var en snabbkurs i hur man kan börja om man vill lära sig baka med surdeg. Jag bakar mycket och ofta, och delar gärna med mig av recept och tips. Tycker du vi ska skriva mer om surdegsbakning här i bloggen? 

 

Hälsningar Anna

0 kommentar(er)
2018-03-21 09:00
Anna

Belgiska våfflor är den perfekta brunch-rätten. De serveras oftast med florsocker på, men vi vill gärna ha flera tillbehör till, som tex bär, chokladsås och vispad grädde eller glass. Mums! Skillnaden mellan Belgiska våfflor och vanliga svenska är att de är tjockare och smeten jäser med hjälp av jäst istället för bakpulver. De gräddas i ett speciellt våffeljärn som gör dem tjockare, men det går fint att göra i ett vanligt järn också - be blir tunnare, men minst lika goda!

Jag använder Leilas recept. 

Belgiska våfflor

 

Det här behövs:

2 ägg, ekologiska

125 g smör

2,5 dl mjölk 3 %

2 dl vatten

12 g färsk jäst

0,5 tsk salt

0,75 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

6,75 dl vetemjöl

smör, smält till gräddning 

 

Gör så här:

  1. Separera äggulorna från vitorna.
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet.
  7. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.

Tips: Det är riktigt gott att lägga i chokladbitar i smeten som får smälta när våfflan gräddas!

Svenska härliga frasiga klassiska våfflor! 

Vem älskar inte våfflor? Enkelt och mycket, mycket gott!

Svenska våfflor

 

Det här behövs:

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ägg

4 dl mjölk

100 g smält smör

Smör till gräddning

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  2. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen.
  4. Grädda!

 

Vad har du för favorittillbehör? Sylt och vispad grädde är nog det mest klassiska, men visst är det vackert och gott med färska bär och glass också? 

Chokladsås, banan, nutella eller en fruksallad - tillbehören kan varieras i oändlighet! 

Tips: gör en förrätt av våfflan! Servera med löjrom, gräddfil och finhackad rödlök! 

Ha en underbar, kreativ våffeldag! 

Totalt 44 poster
Sida 1 av 9
1 2 3 4 5 6 7 8 9