Blogg

Totalt 46 poster
Sida 3 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2018-02-08 00:00
Anna

Vi bakar gärna minisemlor, ett lagom stort bakverk med massor av smak!

Om du besöker vår lagerbutik nu till helgen, den 10 februari, så bjuder vi på kaffe och en sån här liten goding! Det är så trevligt när kunder kommer och tar sig tid att stanna och prata en stund. Välkommen!

 

Minisemlor

 

Det här behövs:

75 g smör

5 dl mjölk

1 dl strösocker

1 krm salt

2 tsk malen eller stött kardemumma

1 ägg

50 g jäst

1,5 tsk bakpulver

ca 10 dl vetemjöl

Till pensling

Ägg

Fyllning: 

Mandelmassa

Vispad grädde

Florsocker

 

Gör så här:

 1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.
 2. Häll smör/mjölk, socker, salt, kardemumma, ägg  och jäst i en bunke. Rör eller låt degblandaren blanda smeten till jästen löst sig. 
 3. Tillsätt det mesta av vetemjölet och bakpulvret, arbeta degen ca 10 min och låt den sedan jäsa ca 40 min.
 4. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, väg upp bullar, ca 30 g/st.
 5. Forma släta bullar och låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter. 
 6. Vispa upp ägg med en knivsudd salt och lite vatten. Pensla bullarna när de jäst färdigt och grädda sedan på 225 grader i ca 5 minuter. Lägg dem att svalna på ett galler. 

Vid servering:

 1. Skär av toppen på bullen (bild 1, nedan)
 2. Gör en liten grop där fyllningen ska ligga (bild 2, nedan)
 3. Blanda det som du gröpte ur med mandelmassa och lite grädde till en slät smet. Fyll i gropen
 4. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den ovanpå mandelmassan (bild 3, nedan)
 5. Lägg på locket och sikta över florsocker 

 

 

 

0 kommentar(er)
2018-01-29 20:00
Agne

Vi älskar positiva människor!

Efter två dagar på Formex i Stockholm så känner man en blandning mellan upprymdhet och trötthet. Båda kommer från den fantastiska presentationen av design och framtid. Det som känns bäst är alla hängivna representanter som vill berätta sin story och som kommer att lyckas då deras story är underbyggd och planerad i minsta detalj. En extra eloge till Formex och baren Man Kind bar. Underbart koncept! 

 

 


Hotellet vi alltid bor på är Hotell Reisen på Skeppsbron. Ett hotell med extra allt. Alla rum har "havsutsikt", även de på smågatorna. Speglar från rummet ger en öppen view och är en underbar lösning. Kolla i mittersta bilden ovan :-) De har en riktigt schysst inställning till kundens önskemål!

 


 (bilden lånad från restaurangens hemsida)

Vår favoritrestaurang är Operakällarens bakficka där vi återigen åt en oförglömlig middag. Vad sägs om en mörad oxkind, kokad i 24 timmar, serverad med anklever och ett tryffelmos! Gudomligt gott och så enkelt. Allt serverat av kökspersonal med kunskap om service och i bästa klass. Tack för en härlig kväll!

 

Hälsningar Designgrossisten on Tour

0 kommentar(er)
2018-01-14 18:00
Agne

HUR KUL SOM HELST

Julrimmet började:
Gräs, bark, peppar och lime
Nu är det snart time
För blandningen att silas fin
innan den skall blandas med…..

Skulle städa lite i skafferiet igår och hittade påsen som vi fick i julklapp. Började läsa receptet på att göra egen Tonic.
5dl vatten
6cl kinabarkspulver (Borgeby Kryddgård)
1/4dl citronsyra
1/2 apelsin (rivet skal och juice)
1/2 lime (rivet skal och juice)
1/2 citron (rivet skal och juice)
1dl hackat citrongräs
1/2 tsk stött kryddpeppar
1 nypa salt
Agavesirap (3/4dl per deciliter vätska från koket)

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom agavesirap i en kastrull
2. Koka upp
3. Sänk temperaturen och låt sjuda svagt i 20 minuter
4. Sila genom silduk
5. Blanda i 3/4dl agavesirap per deciliter vätska från koket
6. Värm till sirapen löst sig helt
7. Låt tonicen svalna
8. Häll sedan din tonic i lämplig flaska eller………eller vadå?
Receptet ger 7dl tonic som räcker till ca 35 GTs

Gin och Tonic
2cl tonic
5cl gin
6cl sodavatten

Fram med mortel, kniv och skärbräda. Hackade snabbt ner allt och kokade enligt receptet. Silade och hällde i sirapen….lät det svalna….dags för provsmakning…supergott. Man känner igen bitterheten och tonerna från en ”vanlig” tonic men det smakar även sommaräng och mormors kryddskafferi.
Nu är det bara tonic för 30 GTs kvar i flaskan och mitt huvud är lite tungt dag.

 

0 kommentar(er)
2018-01-13 11:30
Anna

Det här med plastväskor, är det så bra för miljön?

Efter diskussioner om plastens påverkan på miljön ställer vi oss frågan om Hinzaväskan är så himla klimatsmart egentligen? Jag har läst någonstans att plastväskor ger 100-320 ggr mindre miljöpåverkan än tygpåsar och mer än 500 ggr mindre miljöpåverkan än plastpåsar.

 

Vad säger Hinza själva?

Hinza tänker och arbetar klimatsmart. Hinzaväskorna tillverkas i Hillerstorp i Småland med omtanke om kvalitet, miljö och arbetsförhållanden. Fabriken är certifierad inom miljö- och kvalitetsledning enligt ISO-9001 och ISO-14001. Genom närheten till fabriken har Hinza kontroll över material och produktion samtidigt som transporterna blir korta.

Green Plastic-varianten av Hinzaväskan är klimatsmart eftersom plasten i väskan har framställts av den förnyelsebara råvaran sockerrör. Att alla Hinzaväskor har lång livslängd och är återvinningsbara, gör att man sparar på ytterligare naturresurser.

Ovan text kommer från Hinzas hemsida.

 

Här följer ett sammandrag från en artikel som tidningen Året Runt publicerade i juni 2017:

Tidningen Året Runt frågade Malin Göransson, Naturskyddsföreningen hur hon ser på det där med plastpåsar jmf med andra påsar. Hon tycker inte man ska byta ut plastpåsarna utan i första hand använda de påsar man har hemma eller välja en annan väska, vilket är det bästa.

Så här säger aktuell forskning om de olika materialens för- och nackdelar:

Plast Nackdelar: De flesta känner nog till att plast skapas av olja. Olja är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast. Om plasten hamnar i haven – vilket 10 procent av alla tusentals miljarder påsar som förbrukas årligen gör – sjunker majoriteten av dem till botten där de aldrig bryts ned och långsamt förgiftar omgivningen. För att inte tala om alla djur som fastnar i och dör av plastskräpet.

Fördelar: Fördelen med plast – för med dagens konsumentbeteende finns det faktiskt en sådan – är att de kräver mindre energi att tillverka och frakta än andra typer av påsar. Så om vi fortsätter att förbruka påsar i samma takt som vi gör i dag kan faktiskt plast vara det bästa alternativet. Men vi bör naturligtvis inte fortsätta på samma slösaktiga sätt.

Papper Nackdelar: Efter beskedet om nya kostnader för plastkassar i butik var det många som menade att butikerna bör tillhandahålla papperskassar i stället, så skulle problemet vara löst. Men det är helt enkelt inte sant. Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Fördelar Papper: De kommer från en förnybar källa. Det bryts också ner och är betydligt mindre skadligt för miljön när de slängs, eller blåser runt i naturen. 

Tyg Nackdelar: Men tyg då, tyg är väl svaret ändå? Nej, tyvärr inte. Både papper och tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är såpass resurskrävande att den måste användas hundratals gånger (det finns undersökningar som visar mellan 131-400) för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.

Fördelar: Däremot, om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

Utöver dessa material finns även bland annat polypropen, som används i Ikeas klassiska kasse Frakta. Det finns också hampa och liknande naturmaterial.

Svaret på frågan om vilken påse som är bäst verkar dock ändå vara: den som används flest gånger. Vi kommer aldrig kunna köpa oss till hållbar konsumtion, det viktigaste är att vi ställer om till ett hållbart beteende, och det kan kräva lite planering. Så som att alltid ha med sig en påse till affären, oavsett vad den är gjort av.

Mina egna funderingar:

Hinzas väskor, som alla är återvinningsbara, och särskilt de som är tillverkade i ”grön” plast, som framställs av sockerrör, måste vara det absolut bästa miljövalet. Hemma hos mig börjar plastpåsar och papperspåsar ta slut. Vi köper de miljövänligaste soppåsarna på rulle och bär maten i Hinzaväskor och de stora kraftiga plastkassarna mataffären säljer. Kanske borde vi hitta stora kassar att sälja här, gjorda i miljövänlig plast med lång livstid som komplement till Hinzaväskorna?

Hur tänker och planerar du kring detta med all plast och att hushålla med naturens resurser?

0 kommentar(er)
2018-01-08 15:45
Anna

Vi gör många dekorationer för att ha på bordet, för en bild på sociala medier (du följer väl oss där?) eller för butiken. På bilden ovan ser du några olika smyckningar vi gjort. Den användbara gröna växten Ruskus ser ut som apelsinblad och är otroligt användbar. Jag bakade kuvertbröd till middagen, och plockade bort 10 stycken som fick pryda bordet, det blev ett roligt samtalsämne! Lime och Ruskus ger en härlig vårkänsla, tycker jag. 

I julas gjorde vi så här: 

Äpplen och Eukalyptus skapar en lite dov, harmonisk känsla. Här hade vi varannan apelsin med hela nejlikor:

Ljusstaken har plats för 10 ljus och har lika många piggar man kan trycka ner saker i om man vill. Så här ser den ut när den är odekorerad:


Enkel, vacker och rustik, eller hur? Hur skulle du dekorera denna? Jag längtar till vårens skira blommor kommer, då ska jag linda dem i ljusstaken!

0 kommentar(er)
Totalt 46 poster
Sida 3 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10