Blogg

Totalt 46 poster
Sida 4 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2017-12-28 14:00
Anna

Det är något himmelskt med att baka. Många är rädda för det, och självklart kräver det lite träning så man får en känsa för degen, men även om man är nybörjare tycker jag man ska våga sig på att testa dessa baguetter. Hemligheten är en fördeg som på bagarspråk heter poolish. Det innebär att man rör ihop mjöl och pyttelite jäst 12 timmar innan man ska baka. Det är fördegen det. Läs igenom receptet så så kommer du förstå att det är enkelt och smidigt bara man planerar in momenten:
Fördeg/poolish; jäsa 12 timmar, blanda degen; jäsa 1 timma, forma degen; jäsa 3 timmar, snitta och grädda; ca 3 min/plåt 

Baguetter, 6 st små eller 5 st stora

Jag gjorde 6 stycken små. Då får jag plats med 3 på plåten, på tvären. lika långa som kortsidan är

Det här behövs:

1600 g vetemjöl, gärna vetemjöl special 

5 g färsk jäst 

1 liter vatten

45 g salt

Degen kommer väga ca 2,6 kg och om du gör 6 baguetter ska degämnena väga ca 430 g/st. Väg upp dem så får du lika stora bröd. 5 bröd, 520 g/st

Gör så här:

1. Blanda/vispa ihop 1 kg mjöl, vatten och jäst. Täck skålen med plast eller bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 12 timmar. 

2. Nu har poolishen jäst och har massor av bubblor. Nu kan du antingen blanda degen på bordet eller i bakmaskin. Tänk på att den blir  ganska stor. Många bakmaskiner tar inte degar med en liter vatten. Då är bakbordet ett bra alternativ. 

3. På bakbordet: Häll ut 600 g mjöl och blanda i saltet. Gör ett hål i mitten av mjölhögen. Häll smeten i "hålet". Blanda ihop degen och knåda den till den känns fast och släpper bordet. Lägg en bakduk över och låt den jäsa minst 60 minuter. 

4. Dela/väg upp degen i det antal baguetter du bill göra. 

5. Dra försiktigt ut degen till ca 25 cm bredd och rulla ihop den. Lägg på plåt med skarven nedåt. Låt jäsa ca 3 timmar eller tills de känns klara. 

6. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm snittar du baguetterna på längden, lite snett nedåt "under skinnet" :-) men inte för djupt. Snitta inte på tvären. 

7. Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills de fått fin yta och innertemperaturen är minst 98 grader. 

8. Låt svalna!

 

 

 

 

 

 

0 kommentar(er)
2017-12-26 17:00
Anna

Nyårstårta

 

Till att börja med:

Du behöver en tårtring eller springformsring, 18-24 cm
Hård plastfolie, typ overheadfilm som klipps i långa remsor ca 6 cm breda.Tejpa ihop och lägg på insidan av formen.
Ställ formen på ett bakplåtspapper på en liten skärbräda eller plan tallrik.

Förbered en botten i taget.

Digestivebotten

Det här behövs:

100 g digestivekex

50 g smör

Gör så här:

1. Mixa digestivekexen, smält smöret. Blanda.

2. Tryck ut blandningen i formen, lämna 1 cm mellanrum mellan digestivebotten och formen.

3. Ställ i kylen medan Champagnevispen görs.

Champagne och färskostvisp

Det här behövs:

2,5 dl Cava

0,5 dl strösocker, 40 g

5 gelatinblad, blötlagda

500g färskost, typ Philadelphia

1,25 dl strösocker, 100 g

Gör så här:

1. Koka upp Cavan med 0,5 dl socker. Smält i gelatinet. Låt svalna.

2. Vispa färskost och 2,5 dl socker riktigt fluffigt.

3. Blanda ner Cavablandningen, som nu ska vara ljummen.

4. Häll i formen, och ställ därefter i frysen. Låt den stå där över natten.

Hallonmousse

Det här behövs:

2,5 dl hallonpuré

0,5 dl socker

1,25 st gelatinblad

1,75 dl grädde

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen.

2. Koka hallonpurén med sockret, smält i gelatinet. Låt svalna

3. Vispa grädden och blanda ner i hallonpurén.

4. Fyll moussen i tårtringen.

5. Ställ i frysen.

Hallonglasyr

Det här behövs:

1 dl outspädd hallonsaft

1,25 blad gelatinblad, blötlagda

Gör så här:

1. Värm upp hallonsaften och blanda ner gelatinet.

2. Låt svalna

3. Ta upp den frysta tårtan och häll över glacen.

4. Ställ tårtan i kylen tills den ska ätas

Dekoration

Det här behövs:

Bär och sockerkulor

Gör så här:

1. Placera tårtan på fatet, ta bort tårtringen och därefter plasten.

2. Dekorera tårtan

 

Nedan bild från vänster: 

Digestivebotten, Champagnevisp och Hallonmousse

 

 

 

 

0 kommentar(er)
2017-11-29 16:00
Anna

När jag var 16 fick jag Vår kokbok, en riktig kokboksklassiker. Den har kommit ut i nya omarbetade upplagor många gånger och recept har förnyats och ersatts av modernare sedan dess. I min version finns Tant Harriets pepparkakor. Jag tror jag bakat dem varje år sedan jag fick boken och vill gärna dela med mig av receptet till dig.

Maten och bakningen har alltid fått ta stor plats i mitt privatliv och i arbetet. Från att ha utbildat mig inom mat, jobbat inom mat, sedan matjournalistik, till min senaste karriär inom försäljning till idag har min kärlek till matlagning och bakning bestått. Inom försäljningen är det ett starkt verktyg att laga mat med kunder istället för att gå på restaurang. Mat förenar och samtalet blir rikare. Det leder till sunda och långvariga affärsrelationer. Nog om det och tillbaka till Harriet. 

Jag gjorde degen samma dag som jag började baka ut. Big misstake! Degen behöver vila i kylen minst ett dygn annars är den trulig och skör. Och det vet jag mycket väl, men jag var ju så sugen på att baka! 

 

Tant Harriets pepparkakor (ur Vår Kokbok, 12:e omarbetade upplagan)

 

Det här behövs till ca 400 st

300 g smör

5 dl socker

1 dl sirap

2 dl vatten

1 msk malen ingefära

2 msk malen kanel

1 msk malda kryddnejlikor

2 tsk finstött kardemumma

1 msk bikarbonat

1,5 l (ca 900 g) vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt. (jag använde köksmaskin med degkrok)
  2. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat. 
  3. Arbeta in mjölet och arbeta degen smigit på bakbordet
  4. Låt den vila i kylen insvept i folie över natten (jag använde plastpåse)
  5. Sätt ugnen på 220°C
  6. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. 
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen 5-7 minuter
  8. Låt kallna på plåten. 

Dessa pepparkakor kan kavlas tunt och är mycket möra. 

 

 

 

 

2017-11-19 15:00
Anna

Vi samlade några av våra produkter och dekorerade inför advent! 

Här har vi gjort en väldigt enkel men härlig adventljusstake. En skifferplatta, 15x45 cm som finns här, fyra ljus från skånska ljusfabriken, några vackra snören och hemmagjorda nummerlappar. Här kan man pryda med nötter, torkad frukt eller annat:

Adventljusstaken nedan, som du hittar här, är vacker i sig själv men kan även dekoreras på många olika sätt.

Adventljusstaken dekorerad med grönt från skogen, samt kanel i rullar och vackra band:

Här är adventljusstaken dekorerad med torkad frukt och kryddor:

Adventljustaken dekorerad med kottar:

Vi tjuvstartar julen med att göra enkla dekorationer i glasflaskor som du hittar här; ett band och en grankvist blir ett vackert stilleben. Till höger är ljushållaren i smide med plats för ett eller flera ljus, den är hela 33 cm i diameter, så här finns plats för vackra dekorationer. Vi har dekorerat med några grankvistar med ett vackert band om samt snö som finns på sprayflaska. Ljushållaren finns här
I mitten av bilden ligger en hög glasballonger. De hängs upp som dekoration, och du hittar dem här.

 

0 kommentar(er)
2017-11-12 18:00
Agne

Vilka möjligheter det skapar att kunna visa våra härliga produkter på You Tube! Vi är inga proffs men kommer säkert lära oss mer med tiden. Och det är ju så himla roligt! 

Än så länge hittar du ett 10-tal klipp publicerade på vår kanal. Vi hoppas det kommer vara till hjälp och inspiration till dig som vill veta lite mer. 

Ett positivt exempel är de hängade ljuslyktorna på bilden ovan som finns  här i butiken. Vi gjorde ett you tube-klipp om dem för att man skulle se hur stora de verkligen är. Det framkommer inte så lätt på en bild, även om man skriver måtten. Man ser även det vackra, varma skenet de ger. Nu sålde vi slut på mellanstora lyktan och kommer inte få in några på ett bra tag, men den stora finns kvar, och den är riktigt snygg. Här kan du titta på filmklippet om ljuslyktorna. Sätt gärna på ljuset!

Vår youtubekanal hittar du här! Följ oss gärna!

Designgrossistens lager och lagerbutik ligger på landet ca 45 min norr om Göteborg. Om du vill se filmen som visar mer av omgivningarna och en titt in i lagerbutiken kan du titta på den här you tube-filmen! På bilden ser man baksidan av lagret som med ingång från andra hållet. 

Välkomna!

 

 

 

 

0 kommentar(er)
Totalt 46 poster
Sida 4 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10