Blogg

Totalt 46 poster
Sida 6 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2017-10-04 08:00
Anna

Kanelbullens dag har äntligen börjat få den status och uppmärksamhet som den förtjänar. Den hade en ganska trög start när den lanserades 1999, men nu har äntligen gemeneman tagit den till sitt hjärta! Jag är en bakfantast och bakar ofta och gärna. Idag satte jag en enkel deg som även nybörjaren klarar av. Är du nybörjare och vill prova att göra egna kanelbullar så rekommenderar nedan recept. 

Kanelbullar

Det här behövs för ca 35 st:

150 g smör

1 msk malen eller stött kardemumma

5 dl mjölk

1/2 salt

1 dl strösocker

1 ägg

50 g jäst

14-15 dl vetemjöl (840-900 g)

2 ägg till pensling

pärlsocker till garnering

en knivudd salt

Fyllnad (remons):

150 g smör

1,5 dl strösocker

1 msk kanel eller kardemumma

1 msk vetemjöl

Gör så här: 

1. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. 

2. Lägg jäst i en bunke och häll på vätskan. Blanda ner resten av ingredienserna och blanda i degblandare ca 10 min, eller för hand 15 minuter. 

3. Låt jäsa 45 minuter

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma en stor rund bulle, dela den i två. 

5. Börja med den ena degen. Kavla ut en rektangel, ca 0,5 cm tjock (jag är inte så petnoga, utan nedan duger bra)

6. Blanda fyllningen (som kallas remons på bagarspråk). Jag använde mixerstav. Var noga med att smöret är rumsvarmt. 

7. Fördela hälften av remonsen på 2/3 av degen som till vänster på bilden nedan:

8. Vik degen i tre, börja med den ofyllda delen närmast dig. 

9. Kavla lätt på den vikta degen så den blir ca 2 cm bred. Skär 2-3 cm remsor av degen. Sno ihop dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ta gärna en titt på vår film här.

10. Låt jäsa ca 45 min. Sätt på ugnen på 250 grader

11. Vispa upp 2 ägg med en knivsudd salt och ev en msk vatten med en gaffel. Pensla första plåtens bullar. Strö på pärlsocker. 

12. Grädda i 250 grader 8-10 minuter

Låt bullarna svalna på galler.

Happy kanelbullens dag! 

 

 

 

 

2017-10-01 14:00
Agne

Att göra sin egen pizza hemma är så himla gott - och enkelt. Och dessutom väldigt mycket nyttigare än den du köper på pizzerian på hörnet. 

Här vill jag tipsa om hur du kan göra halvklara pizzor att ha redo i frysen. Dessa gjorde jag på överbliven deg efter pizzalunchen idag. Jag slänger ihop en deg på måfå, men för att vara tydlig här så lånar jag lite av Jamie Olivers recept:

Det här behövs till 6-8 pizzabottnar

Pizzadeg
1 kg vetemjöl special 
1 msk fint havssalt
50 g jäst
4 msk olivolja, extra virgin
650 ml vatten, fingervarmt

Tomatsås
olivolja
4 st vitlöksklyftor, eller 1 gul lök
ev. färsk basilika, plockade och rivna blad
3 burkar hela plommontomater på burk (à 400 g)
havssalt
svartpeppar, nymalen

Gör så här:

1. Tomatsås
Hetta upp en stekpanna och häll i fyra rejäla klunkar olivolja.
Tillsätt vitlöken,  eller gul hackad lök, skaka runt lite och när vitlöken fått lite färg så kan du addera basilika och tomat.
Låt såsen sjuda tills den tjocknar så den kan bredas på en pizza.  Krydda med salt och peppar.
Ställ åt sidan.

2. Sätt ugnen på max värme, 250 grader, sätt in en plåt som du låter värmas upp samtidigt. Denna ersätter stenen i en riktig pizzaugn. Det finns även stenar för hushållsugnar man kan köpa, de är riktigt trevliga. 

3. Pizzadeg

Lägg jäst, olivolja, salt och vatten i en degskål. Blanda ner mjölet på om på tills du har en lagom fast deg. Låt den inte bli för hård. Blanda i degblandare eller för hand. Knåda tills du har en smidig och trådig pizzadeg.
Låt jäsa 30 min. 
Dela i bitar, runddriv till runda bullar. 
Kavla ut pizzor med 0,5 cm tjocklek och placera bakplåtspapper. 
Fördela tomatsåsen på pizzan som ska gräddas. 
Skjutsa över den på den varna plåten i ugnen och grädda tills precis innan den får färg. Då tar du ut den och skjutsar in nästa pizzabotten. 

Låt bottnarna kallna, frys in dem en och en. 

När du sedan ska laga till en pizza tar du en botten, fyller med vad du tycker är gott, det enklaste är tex skinka, champinjoner och riven ost. 

Grädda som ovan till pizzan har vacker färg! 

Vi har tillgång till en bakstuga med stenugn, men du klarar dig långt med en vanlig ugn. 

Lycka till! 

 

2017-09-30 15:00
Ester

Det är alltid lika roligt att ta med något man gjort själv när man går bort. En blomma eller en flaska vin ska man inte se ner på, men glädjen att ge något personligt är stor.

Cookies in a jar - kakmix i en burk (fritt översatt)
Jag gjorde en snygg etikett med receptet i datorn och fyllde några burkar med kakmix. Klistrade den på toppen, och voila; - en superenkel, proffsig och rolig present! 

Välj ett recept som har flera olikfärgade ingredienser, så ränderna framträder. Gör en beskrivning där de färska ingredienserna får tillsättas i efterhand. 

LYCKA TILL! 

2017-09-25 12:30
Anna

Gjutjärnsprodukter från SKEPPSHULT – en vän för livet!
(Text: Skeppshult gjutjärn AB)

Eftersom hushållsprodukter i gjutjärn är en mycket gammal företeelse som dessutom är starkt förknippad med ett av det viktigaste mänskligheten känner – nämligen matlagning, har det genom århundraden ”uppfunnits” den ena sanningen efter den andra avseende skötsel och underhåll.
Många sanningar är dessutom förknippade med myter och skrock som så mycket annat blir när det ligger oss varmt om hjärtat. Kopplingen till tradition och mormors, farmors eller mammas gjutjärnsgryta från Skeppshult får många hjärtan att klappa.

Vad som är spännande med gjutjärnsredskap är att det oavsett värmekälla är det bästa som fi nns att använda. Utan någon större förändring har gjutjärnskärl använts från tiden med den öppna elden, hela vägen genom kol- & vedeldade järnspisar, gas, el och keramik till dagens moderna induktionsspisar.
Det bästa av allt är att det absolut bästa man kan använda på en induktionsspis är just gjutjärnskärl!

Förutom en ojämförbar reptålighet och allmän hållbarhet ger ju också mat tillagad i Skeppshults gjutjärnsprodukter ett nyttigt järntillskott. Särskilt om en sur ingrediens som vinäger, vin eller citron tillsätts i matlagningskärlet. Dessutom innehåller våra produkter inte heller några kemikalier eller beläggningar som ofta innehåller giftiga flamskyddsmedel.

Gjutjärn från Skeppshult är MYCKET enkelt att underhålla.

Skeppshults hushållsprodukter är fabricerade för att uppnå bästa fi nish och högsta kvalitet. Alla våra varor i gjutjärn är hantverksmässigt tillverkade, av noga kontrollerat råmaterial. De är natur- och miljöprodukter som kräver enkel skötsel utan kemikalier (diskmedel etc).
När du köper en produkt från oss är den instekt i vegetabilisk olja och klar att användas direkt. Men skölj gärna av den i ljummet vatten och torka den torr innan du tar den i bruk första gången för att säkerställa att eventuellt damm eller överfl ödig inoljning försvinner.
Inoljade produkter såsom alla produkter som inte är helt torra kan ge upphov till fläckar om man placerar dem på ömtåliga ytor.

Använd matolja, smör eller margarin vid stekning/bryning.

Använd endast hett vatten och diskborste vid rengöring.

Torka järnet fritt från fukt.

Servera gärna direkt ur våra vackra produkter, men förvara inte mat i dem.

Observera att gjutjärn heller inte ska rengöras i diskmaskin.

Kärlet kan med fördel återinfettas med matolja efter användning.

Återinfettning

Efter återinfettning är det en fördel att ställa kärlet på spisplattans eller ugnens eftervärme (förutsatt att kärlet inte har trähandtag) så att fettet torkar in i gjutjärnet. Efter att kärlet har svalnat så torka ur överfl ödigt fett. Tänk på att ha god ventilation – denna procedur kan ge upphov till kraftig lukt.

Tips!

Ett beprövat sätt att göra underhållet ännu enklare är att då och då steka prinskorv. Detta kan man också göra i en gryta. Stek prinskorven på lite lägre värme än normalt för att förlänga stektiden. Denna kombinerade matlagningsprocess och underhållsinfettning brukar vara det enda som behövs för att kärlet ska må jättebra.

Slutligen det bästa av allt – till skillnad från andra kärl så blir ett gjutjärnskärl bara bättre och bättre ju mer man använder det

SKEPPSHULTS GJUTERI AB:
Bruksgatan 1, SE-333 93 Skeppshult SWEDEN
Phone: +46 (0) 371-365 00 · Fax: +46 (0) 371-365 01
info@skeppshult.com · www.skeppshult.

2017-09-18 10:00
Anna

Jag hyser stor respekt för fotografer. Även om jag alltid fotat mycket och får till helt ok bilder ibland, så är det en utmaning att fota produkter för att frilägga.

Vi hade tidigt en ambition med webbutiken att produktbilderna skulle visas i en naturlig miljö så att du som läsare och kund skulle inspireras och få se dem i ett sammanhang. Efter att ha drivit Designgrossisten i 5 månader kan vi konstatera att det inte ser bra ut. Vi kan inte ha produktbilder i en miljö på förstasidan, utan miljöbilderna får vi lägga till som nummer 2,3 och 4. Första sidan måste visa en bild där produkten är frilagd. Det ska tilläggas att vi inte fotat om alla bilder, så några miljöbilder finns kvar.

För att förstå och lära mig mer i detta ämne frågade jag en av våra riktiga fotografer i familjen. Vi spenderade några timmar tillsammans med att fota en riktigt svår produkt; blomvattnaren! Den är helt i genomskinligt handblåst glas. Jag hade tidigare gjort några försök, men var inte nöjd.

Vilken resa det blev! Elias plockade fram fiskelina, svart underlägg, flyttade lampor, styrde om blixten och tog bilder med olika inställningar. Jag lärde mig massor, och som vanligt när man gör det inser man hur lite man vet och hur enormt mycket det finns att lära.

Nu börjar min resa. Jag ska investera i en ny blixt, kanske ett nytt objektiv, men mycket av det vi har fungerar bra i början. Jag ska också prioritera den där fotokursen jag så länge tänkt gå.

Stort tack Elias!

 

Totalt 46 poster
Sida 6 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10