Blogg

Totalt 46 poster
Sida 9 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2017-07-12 10:00
Anna

 

 

Sommaren är här och buskarna dignar av röda vinbär som väntar på att bli plockade. Om man plockar när de är knappt mogna innehåller de mycket pektin och är perfekta att göra vinbärsgelé på. Man behöver inte ta bort skaften, utan klasarna kan vara kvar. Vi har gjort saft på mogna bär och hällt upp på glasflaskor med glaslock. Du hittar de stora här och mellanstora här.

Rödvinbärssaft

 

Det här behövs:

2 l vinbär

7 dl vatten

6 dl strösocker per liter avrunnen saft

1 krm natriumbensoat per liter saft

Gör så här:

1. Skölj bären. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Småkoka under lock, ca 10 minuter. Var vaksam – det är lätt att det kokar över! Mosa bären. Häll en silställning och låt saften självrinna.

2. Mät upp saftmängden och tillsätt socker i grytan. Koka tills sockret smält. Ta bort skummet.

3. Rör natriumbensoatet i lite saft. Blanda ner i saften.

4. Häll upp på rena flaskor. Förvara saften kallt eller lägg i frysen.

 

2017-07-10 10:00
Anna

En ständig fråga för oss här på designgrossisten, och jag tror den borde vara en av de vanligaste på Systembolaget också. Jag läste en intressant artikel i precis detta ämne, men frågan ställdes tvärt om; vilket vin passar inte till vilken mat?

Granqvist som är importör av viner besvarar frågan såhär: Undvik att servera rött vin till sparris och till (!) stekt ägg. Om man vill servera ägg och vin, gör då gärna en omelett med tex stekt svamp och välj ett torrt vitt vin. Till sparris är också ett torrt vitt vin att föredra. Undvik vita torra viner till mörk choklad. Chokladens bitterhet i kombination med det vita vinet get ofta en metallsmak i munnen. Välj istället ett rött, lite sötare vin.

Granqvist rekommenderar även viner, men eftersom jag inte smakat dem, besrättar jag lite mer generellt.

Udda kombinationer som funkar bra. Rosé och indisk mat! Vem hade trott det? Välj då ett med hög syra eller halvtorrt.

Champagne och hushållsost! Lennart Granqvist, som startade Granqvist Beverage House rekommenderar torr Champagne till vanlig mild svensk hushållsost. Det ska inte vara någon dietvariant, utan en med gräddig smak. Då gifter sig den brödiga smaken hos Champagnen perfekt med den milda osten! Detta var vi såklart tvungna att prova, och vi på DesignGrossisten håller med – det var supergott!

Granqvist Beverage House håller till i Tidaholm. Vill man gå en kurs i vinprovning så har de det via Vincontoret.se

0 kommentar(er)
2017-07-07 10:00
Anna

 

 Cappuccinotårta - en favorit under många år! 

 

Den här tårtan kommer från tidningen Allt om Mat och är en klassiker hos oss.

Enkel, snabb och otroligt god! Tårtan görs dagen innan servering och förvaras i kylen eller fryses in och tinas långsamt i kylen inför servering.

Det här behövs till en tårta:
2 st sockerkaksbottnar, 24 cm
4 äggulor
2 1/3 dl strösocker, 200 g 
500 g mascarponeost 
3 gelatinblad 
1 dl vatten + 4 msk espressopulver eller 1 dl espresso 
3 msk konjak 
5 dl vispgrädde

Garnering:
Kakao 
Florsocker

Tillbehör:
Springform med löstagbar kant, 24 cm

Gör så här:
1. Vispa samman äggulor och socker till en fluffig smet, tillsätt mascarponeost och vispa till sockret är helt löst
2. Lägg gelatinbladen i blöt 5 min i kalt vatten. Lös espressopulver i 1 dl vatten i en kastrull, eller brygg 1 dl espressokaffe
3. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i det varma kaffet, rör om tills de smält. Tillsätt konjaken.
4. Vispa grädden och blanda den väl med ostsmeten
5. Placera den ena tårtbotten i springformen, fukta dem men hälften av kaffeblandningen. Bred på hälften av ostmassan ovanpå
6. Lägg på den andra tårtbottnen som fuktas med resten av kaffeblandningen, och bred på resterande ostsmet
7. Sikta över kakao, därefter florsocker och till sist kakao igen.
8. Ställ formen i kylen eller i frysen.

Recept från Allt om Mat

0 kommentar(er)
2017-07-06 00:00
Kalle

Svenska jordgubbar - ibland är det enklaste också det godaste!

Enklare är så här blir det inte, och helt ljuvligt gott är det också!

Skiva goda söta svenska jordgubbar och lägg på en talrik, strö över lite grovt hackad färsk basilika, ringla en god balsamvinäger över och om du vill ha lite extra sötma kan du strö lite socker över.

Servera!

0 kommentar(er)
2017-06-29 11:00
Anna

 

Vi lagar sällan mat med ogräs, utom nässelsoppa under tidig vår. Jag lagade mat med ogräs för länge sedan. Det var en sås med kirskål. Den blev god, men intresset för ogräs väcktes inte då. Nu skrivs det en hel del i om detta och nyfikenheten har väcks till liv. Vi har kirskål i vår trädgård som vi vill bli av med, och varför inte äta upp den?

Kirskålspaj med fetaost och rödbetor
Det här behövs:
Pajdeg: 3,5 dl mjöl (vete eller graham)
2 tsk bakpulver
50 g smör i bitar
0,5 dl rapsolja
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 stora ägg (eller 4 små)
5 dl mjölk (ev hälften grädde)
150 g riven smakrik ost
salt och peppar
150 g purjolök
150 g fetaost
300 g färska kokta rödbetor
50 g kirskål


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda pajdegen, ta i vattnet sist. Detta kan göras för hand eller i matberedare
3. Tryck ut degen i en form. Vi hade en springform med löstagbar kant, men en pajform eller annan ugnsform går också bra
4. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Det ska vara ganska salt då grönsakerna behöver sin del. Tillsätt osten.
5. Skär purjon i strimlor, dela fetaosten och de kokta rödbetorna i bitar. Hacka kirskålen.
6. Varva fyllningen i pajskalet 7. Grädda till pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat, 30-45 min. Täck ev en aluminiumfolie mot slutet så att den inte bränns. Vi serverade med en blandad grön sallad.
Receptet på pajdegen kommer ursprungligen från boken ”Cranks bästa recept” och har blivit en favorit då den inte behöver förgräddas och blir riktigt lätt och frasig.

0 kommentar(er)
Totalt 46 poster
Sida 9 av 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10