2018-01-13 11:30
Anna

Det här med plastväskor, är det så bra för miljön?

Efter diskussioner om plastens påverkan på miljön ställer vi oss frågan om Hinzaväskan är så himla klimatsmart egentligen? Jag har läst någonstans att plastväskor ger 100-320 ggr mindre miljöpåverkan än tygpåsar och mer än 500 ggr mindre miljöpåverkan än plastpåsar.

 

Vad säger Hinza själva?

Hinza tänker och arbetar klimatsmart. Hinzaväskorna tillverkas i Hillerstorp i Småland med omtanke om kvalitet, miljö och arbetsförhållanden. Fabriken är certifierad inom miljö- och kvalitetsledning enligt ISO-9001 och ISO-14001. Genom närheten till fabriken har Hinza kontroll över material och produktion samtidigt som transporterna blir korta.

Green Plastic-varianten av Hinzaväskan är klimatsmart eftersom plasten i väskan har framställts av den förnyelsebara råvaran sockerrör. Att alla Hinzaväskor har lång livslängd och är återvinningsbara, gör att man sparar på ytterligare naturresurser.

Ovan text kommer från Hinzas hemsida.

 

Här följer ett sammandrag från en artikel som tidningen Året Runt publicerade i juni 2017:

Tidningen Året Runt frågade Malin Göransson, Naturskyddsföreningen hur hon ser på det där med plastpåsar jmf med andra påsar. Hon tycker inte man ska byta ut plastpåsarna utan i första hand använda de påsar man har hemma eller välja en annan väska, vilket är det bästa.

Så här säger aktuell forskning om de olika materialens för- och nackdelar:

Plast Nackdelar: De flesta känner nog till att plast skapas av olja. Olja är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast. Om plasten hamnar i haven – vilket 10 procent av alla tusentals miljarder påsar som förbrukas årligen gör – sjunker majoriteten av dem till botten där de aldrig bryts ned och långsamt förgiftar omgivningen. För att inte tala om alla djur som fastnar i och dör av plastskräpet.

Fördelar: Fördelen med plast – för med dagens konsumentbeteende finns det faktiskt en sådan – är att de kräver mindre energi att tillverka och frakta än andra typer av påsar. Så om vi fortsätter att förbruka påsar i samma takt som vi gör i dag kan faktiskt plast vara det bästa alternativet. Men vi bör naturligtvis inte fortsätta på samma slösaktiga sätt.

Papper Nackdelar: Efter beskedet om nya kostnader för plastkassar i butik var det många som menade att butikerna bör tillhandahålla papperskassar i stället, så skulle problemet vara löst. Men det är helt enkelt inte sant. Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Fördelar Papper: De kommer från en förnybar källa. Det bryts också ner och är betydligt mindre skadligt för miljön när de slängs, eller blåser runt i naturen. 

Tyg Nackdelar: Men tyg då, tyg är väl svaret ändå? Nej, tyvärr inte. Både papper och tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är såpass resurskrävande att den måste användas hundratals gånger (det finns undersökningar som visar mellan 131-400) för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.

Fördelar: Däremot, om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

Utöver dessa material finns även bland annat polypropen, som används i Ikeas klassiska kasse Frakta. Det finns också hampa och liknande naturmaterial.

Svaret på frågan om vilken påse som är bäst verkar dock ändå vara: den som används flest gånger. Vi kommer aldrig kunna köpa oss till hållbar konsumtion, det viktigaste är att vi ställer om till ett hållbart beteende, och det kan kräva lite planering. Så som att alltid ha med sig en påse till affären, oavsett vad den är gjort av.

Mina egna funderingar:

Hinzas väskor, som alla är återvinningsbara, och särskilt de som är tillverkade i ”grön” plast, som framställs av sockerrör, måste vara det absolut bästa miljövalet. Hemma hos mig börjar plastpåsar och papperspåsar ta slut. Vi köper de miljövänligaste soppåsarna på rulle och bär maten i Hinzaväskor och de stora kraftiga plastkassarna mataffären säljer. Kanske borde vi hitta stora kassar att sälja här, gjorda i miljövänlig plast med lång livstid som komplement till Hinzaväskorna?

Hur tänker och planerar du kring detta med all plast och att hushålla med naturens resurser?

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
UnL5
Kod från Captcha-bild: