2017-12-28 14:00
Anna

Det är något himmelskt med att baka. Många är rädda för det, och självklart kräver det lite träning så man får en känsa för degen, men även om man är nybörjare tycker jag man ska våga sig på att testa dessa baguetter. Hemligheten är en fördeg som på bagarspråk heter poolish. Det innebär att man rör ihop mjöl och pyttelite jäst 12 timmar innan man ska baka. Det är fördegen det. Läs igenom receptet så så kommer du förstå att det är enkelt och smidigt bara man planerar in momenten:
Fördeg/poolish; jäsa 12 timmar, blanda degen; jäsa 1 timma, forma degen; jäsa 3 timmar, snitta och grädda; ca 3 min/plåt 

Baguetter, 6 st små eller 5 st stora

Jag gjorde 6 stycken små. Då får jag plats med 3 på plåten, på tvären. lika långa som kortsidan är

Det här behövs:

1600 g vetemjöl, gärna vetemjöl special 

5 g färsk jäst 

1 liter vatten

45 g salt

Degen kommer väga ca 2,6 kg och om du gör 6 baguetter ska degämnena väga ca 430 g/st. Väg upp dem så får du lika stora bröd. 5 bröd, 520 g/st

Gör så här:

1. Blanda/vispa ihop 1 kg mjöl, vatten och jäst. Täck skålen med plast eller bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 12 timmar. 

2. Nu har poolishen jäst och har massor av bubblor. Nu kan du antingen blanda degen på bordet eller i bakmaskin. Tänk på att den blir  ganska stor. Många bakmaskiner tar inte degar med en liter vatten. Då är bakbordet ett bra alternativ. 

3. På bakbordet: Häll ut 600 g mjöl och blanda i saltet. Gör ett hål i mitten av mjölhögen. Häll smeten i "hålet". Blanda ihop degen och knåda den till den känns fast och släpper bordet. Lägg en bakduk över och låt den jäsa minst 60 minuter. 

4. Dela/väg upp degen i det antal baguetter du bill göra. 

5. Dra försiktigt ut degen till ca 25 cm bredd och rulla ihop den. Lägg på plåt med skarven nedåt. Låt jäsa ca 3 timmar eller tills de känns klara. 

6. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm snittar du baguetterna på längden, lite snett nedåt "under skinnet" :-) men inte för djupt. Snitta inte på tvären. 

7. Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills de fått fin yta och innertemperaturen är minst 98 grader. 

8. Låt svalna!

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
YD7G
Kod från Captcha-bild: