2017-08-16 19:00
Agne

Jag tänkte skriva om våra fantastiska kryddkvarnar från William Bounds. Vilka kvarnar man ska undvika, och varför keramisk eller metallkvarn är det bästa, men fastnade i en bok om kryddor och dess historia.

Kryddorna har en blodig historia, det måste jag säga. De flesta vet nog att vi krigat om salt och använt det som betalmedel för dyrbarheter och slavar. Salt var oerhört viktigt för att konservera mat och handlade om överlevnad. Men det är lätt att glömma att kryddorna har sin egen historia.

Piper nigrum är en växt som en gång i tiden endast växte i östra Indien. Den är upphovet till de tre äkta pepparsorterna svart-, vit- och grönpeppar. De små hårda kornen vi häller i våra pepparkvarnar hemma är själva växtfrukten som torkat till ett koncentrat av kärvhet och sting. Skillnaden mellan svart, vit och grön är helt enkelt en fråga om när de plockats och hur de har behandlats.

Romarna älskade peppar! Kryddhandlare från fjärran Östern var förundrade; ”De kommer hit med guld och ger sig av med peppar”. När goterna hotade plundra Rom år 408 köpte sig Romarna fria och betalade bla med 1,5 ton peppar.

Många har ansett att man använde kryddor för att dölja skämd mat, men det stämmer inte. Det var bara de rika som hade råd med kryddor och de användes med stor försiktighet och var alltför dyrbara för smakkamouflage.

Christoffer Columbus vimsade runt i världen och fyllde lasten med vad han trodde var kanel och peppar. Kanelen i själva verket värdelös bark och det andra var chilipeppar. Väldigt gott vid rätt användning, men annars inte så trevligt.

Vasco da Gama är en annan känd person som kring år 1500 reste mellan kontinenterna och handlade med kryddor. Nästan överallt misshandlade och slaktade han människor som kom i hans väg. Allt i jakten på kryddor! Samtidigt som upptäcktsresandet pågick som bäst började kryddornas glansdagar vara över. Striderna fortsatte men lugnade ner sig efter år 1599 då Ostindiska kompaniet startades. Samtidigt hade det också dykt upp nya varor som var ännu mer eftertraktade och jakten på peppar; Kaffe!
- Men det går vi prata om en annan gång. 

Amerikanska William Bounds tillverkar kvarnar av absolut högsta kvalitet! Kvarnen har en unik inställningsring som styr malverket i tre steg, fin, medium eller grov. Malverkets delar roterar fritt och ger krossad peppar i båda vridriktningarna. Det tunnelformade malverket krossar kornet som i en mortel. Krossade korn frigör fler smaker, oljor och aromer till maten.

Du hittar William Bounds kvarnar i två storlekat hos oss:

 

 

 

 

 

Om du vill läsa en mer utförlig historia om kryddor hittar du det i boken: ”En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem” av Bill Bryson

 

    Varor som nämns i nyheten