2017-06-29 11:00
Anna

 

Vi lagar sällan mat med ogräs, utom nässelsoppa under tidig vår. Jag lagade mat med ogräs för länge sedan. Det var en sås med kirskål. Den blev god, men intresset för ogräs väcktes inte då. Nu skrivs det en hel del i om detta och nyfikenheten har väcks till liv. Vi har kirskål i vår trädgård som vi vill bli av med, och varför inte äta upp den?

Kirskålspaj med fetaost och rödbetor
Det här behövs:
Pajdeg: 3,5 dl mjöl (vete eller graham)
2 tsk bakpulver
50 g smör i bitar
0,5 dl rapsolja
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 stora ägg (eller 4 små)
5 dl mjölk (ev hälften grädde)
150 g riven smakrik ost
salt och peppar
150 g purjolök
150 g fetaost
300 g färska kokta rödbetor
50 g kirskål


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda pajdegen, ta i vattnet sist. Detta kan göras för hand eller i matberedare
3. Tryck ut degen i en form. Vi hade en springform med löstagbar kant, men en pajform eller annan ugnsform går också bra
4. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Det ska vara ganska salt då grönsakerna behöver sin del. Tillsätt osten.
5. Skär purjon i strimlor, dela fetaosten och de kokta rödbetorna i bitar. Hacka kirskålen.
6. Varva fyllningen i pajskalet 7. Grädda till pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat, 30-45 min. Täck ev en aluminiumfolie mot slutet så att den inte bränns. Vi serverade med en blandad grön sallad.
Receptet på pajdegen kommer ursprungligen från boken ”Cranks bästa recept” och har blivit en favorit då den inte behöver förgräddas och blir riktigt lätt och frasig.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
ufSB
Kod från Captcha-bild: