2017-11-29 16:00
Anna

När jag var 16 fick jag Vår kokbok, en riktig kokboksklassiker. Den har kommit ut i nya omarbetade upplagor många gånger och recept har förnyats och ersatts av modernare sedan dess. I min version finns Tant Harriets pepparkakor. Jag tror jag bakat dem varje år sedan jag fick boken och vill gärna dela med mig av receptet till dig.

Maten och bakningen har alltid fått ta stor plats i mitt privatliv och i arbetet. Från att ha utbildat mig inom mat, jobbat inom mat, sedan matjournalistik, till min senaste karriär inom försäljning till idag har min kärlek till matlagning och bakning bestått. Inom försäljningen är det ett starkt verktyg att laga mat med kunder istället för att gå på restaurang. Mat förenar och samtalet blir rikare. Det leder till sunda och långvariga affärsrelationer. Nog om det och tillbaka till Harriet. 

Jag gjorde degen samma dag som jag började baka ut. Big misstake! Degen behöver vila i kylen minst ett dygn annars är den trulig och skör. Och det vet jag mycket väl, men jag var ju så sugen på att baka! 

 

Tant Harriets pepparkakor (ur Vår Kokbok, 12:e omarbetade upplagan)

 

Det här behövs till ca 400 st

300 g smör

5 dl socker

1 dl sirap

2 dl vatten

1 msk malen ingefära

2 msk malen kanel

1 msk malda kryddnejlikor

2 tsk finstött kardemumma

1 msk bikarbonat

1,5 l (ca 900 g) vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt. (jag använde köksmaskin med degkrok)
  2. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat. 
  3. Arbeta in mjölet och arbeta degen smigit på bakbordet
  4. Låt den vila i kylen insvept i folie över natten (jag använde plastpåse)
  5. Sätt ugnen på 220°C
  6. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. 
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen 5-7 minuter
  8. Låt kallna på plåten. 

Dessa pepparkakor kan kavlas tunt och är mycket möra. 

 

 

 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
RJU8
Kod från Captcha-bild:

Härligt beskrivet, blir verkligen sugen på att sätta en deg!
2017-12-13 19:05:55
Åsa i Tuve