2018-06-09 12:20
Anna

 

 

Tårtan som är precis sådär enkel och god som bara en sommartårta kan vara. När sött möter syrligt, choklad, grädde och på toppen massor av färska svenska jordgubbar - MUMS! 

 

Sommarens tårta

Välj om du vill göra den från grunden eller ta genvägen med färdiga bottnar och lemoncurd, hur du än gör kommer det bli succé!

Det här behövs:

1 förp tårtbottnar (eller baka egna, se recept längre ner)
Fyllning 1
200 g naturell philadelphiaost
1 dl lemon curd (göra egen, se recept längre ner)
Fyllning 2
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Garnering
2 dl vispgrädde
Minst 1 l jordgubbar
50 g mjölkchoklad (riven)

Gör så här: 

1. Fyllning 1: Vispa färskost och lemon curd tjockt.

2. Fyllning 2: Smält mjölkchoklad i på låg effekt, ca 500W, i mikron, vispa grädden fluffig, blanda.

3. Bred fyllningarna på bottnarna och lägg ihop. 

4. Garnera: Täck tårtan med vispad grädde, strö över riven mjölkchoklad och lägg på med jordgubbar.

 

Sockerkaka till botten - baka själv

Det här behövs:

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 
smör till formen
ströbröd till formen

Gör så här:

1. Vispa ägg och strösocker.

2. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken.

4. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd.

5. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka.

6. Låt den svalna på ett galler

7. Dela tårtbotten i tre lager.

 

Lemon Curd - gör egen

 

Det här behövs:

1 dl citronsaft från pressad citrom
1 dl strösocker
2 ägg 
1 äggula 
60 g osaltat smör

Gör så här: 

1. Blanda ägg och äggula i en bunke.

2. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. 

3. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna.

4. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd.

5. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.

  

Källor: Sockerkaksbotten; Leila Lindholm, Lemon Curd; Roy Fares, ICA; tårtinspiration

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
CeBxM2
Kod från Captcha-bild: